Cyberbekwaam

Middel en doelwit
Computercriminaliteit, cybercriminaliteit of cybercrime is criminaliteit met ICT als middel én als doelwit. De meeste telefoons en bankpassen bevatten computerchips, die kunnen eveneens worden gemanipuleerd door cybercriminelen. Ook huishoudelijke- en bedrijfssystemen, moderne auto’s en chipkaarten zijn vatbaar voor cybercrime. Voor het plegen van cybercriminaliteit gebruiken criminelen speciale apparatuur en software. Daarom hanteren specialisten en de politie voor de opsporing van cybercriminaliteit op hun beurt ook geavanceerde middelen en technieken.

Voorbeelden
Cybercriminaliteit betreft onder andere terrorisme, fraude, diefstal van bedrijfsgegevens,  chantage, pestgedrag, enzovoort. Zoals:
– computervredebreuk: het ongeoorloofd toegang verschaffen tot een computersysteem;
– het kopiëren van vertrouwelijke gegevens;
– het ongeoorloofd computerdata verwijderen of aanpassen;
– het versturen van virussen;
– fraude met behulp van computers en valsheid in geschrifte met betrekking tot computerdata, bijvoorbeeld door berichten te onderscheppen en te veranderen;
– het valselijk beschuldigen of bedreigen via een sociaal netwerk of e-mail;
– helpdeskfraude: het zich voordoen als een helpdesk van een softwarebedrijf en zo toegang krijgen tot een computer.

Cyberbekwaam
Het is dagelijks in het nieuws. Van bedrijven, ziekenhuizen tot universiteiten. De risico’s zijn overal, ook van de huiskamer tot in de keuken. Alleen cyberbewustzijn lijkt niet voldoende. Het gaat er om technisch de zaken op orde te hebben, maar ook het sociale en individueel menselijke gedrag op de risico’s en het beheersen van de mogelijke gevolgen op orde te hebben: cyberbekwaam te zijn.

De Deal
De afspraken die mensen met elkaar maken in willekeurig wat voor een organisatie vraagt, door de continue ontwikkelingen, een voortdurend aanpassen van de bekwaamheden.
Een essentiële factor is de mate waarin het cyberbewustzijn is door-ontwikkelt in het gedrag. Gedrag dat als een gemeenschappelijk gedragen basis dezelfde doelen voor ogen
heeft: De Deal.

Opleidingen en trainingen
In aansluiting op de opleidingen en de trainingen voor en van De Deal hebben wij, door en met de samenwerking van gerenommeerde specialisten – met een oorspronkelijke ontwikkeling in de financiële dienstverlening – programma’s ontwikkeld waarmee men cyberbekwaam kan worden. Toepasbaar in het openbaar bestuur, het onderwijs, kleine en grote bedrijven en organisaties, huishoudens en gezinnen.

Maatwerk
Wordt ook cyberbekwaam en vraag middels het contactformulier wat voor u de op maat uitgewerkte mogelijkheden zijn.