Telegraafsma #4: De Tweede Kamer bedreigd?

Dit bericht is aan Kamerleden gericht en als persoonlijk gericht te beschouwen. Er hebben diverse gesprekken met Kamerleden plaatsgevonden. De ‘ronde tafel’ van afgelopen week over de beleggingsverzekeringen was in feite de parlementaire democratie onwaardig. Verzekeraars dreunden een standaardverhaal op, toezichthouders kennen de feiten niet, wetenschappers komen met niet praktische oplossingen. Enige die vooruitgang maken lijken de belangenbehartigers te zijn. Zie onder andere het steeds meer volwassen en groeiende Financieel Verbond. Zoals een Kamerlid zei: “dit dossier glijdt me steeds door de vingers. En als ik me uitspreek dan wordt ik zelfs (juridisch) bedreigd”. Het kan toch niet gekker worden.

Jan Wolter Wabeke

Jan-Wolter-Wabeke-2014

Ook de voormalige Ombudsman wordt het kennelijk teveel. Zelfs na zijn vetrek kan hij de zaak niet laten rusten. Hij zoekt zijn weg, onder andere op zijn website www.janwolterwabeke.nl.

Wie is de baas?

De hoogste politieke macht ligt bij de Tweede Kamer. Een dooddoener. Maar ook de dood in de pot? Wat is er gaande? Al jaren berichtgeving en kennisoverdracht maar blijkbaar nog steeds niet tot de kern van zaak gekomen. Hoe kan dat? Is de Minister nu wel of niet de baas en zijn de draaiende toezichthouders DNB / AFM in feite de oppermachtigen? Waar blijven de politieke keuzes? Zolang de Minister niet meewerkt aan het duidelijk stellen van de werking van ‘de Wabeke-aanbeveling’ is er sprake van misleiding van de Tweede Kamer, eenvoudig door de werking van de rekensommetjes (in euro’s). Gezien het feit dat er wel degelijk praktische generieke oplossingen zijn geopperd, ‘ben ik nu zo slim of bent u zo dom?’. Het kan toch niet waar zijn, ….. Mooie nieuw belastingplannen, nieuwe pensioenregels, prachtig allemaal, maar een echt herstel van de financiele huishoudens zien we niet. Flauwe verwijzingen naar het risico van beleggen, daarmee verhul je te hoge kosten en productgebreken niet.

‘Zwarte Pieten’

Over ‘Zwarte Pieten’ mogen we ook niet meer praten. Wat we zien is het schuiven met verantwoordelijkheid. De tegenwerpingen jegens de consument zijn ritueel geworden: ‘u had toch een adviseur’, ‘u wist toch dat u ging beleggen’, ‘we hebben toch breed maatschappelijk gedragen – wat een enorme leugen – gecompenseerd’, ‘we hebben een mooi nieuw product voor u’, ….. Rechters en KiFiD brengen bezwaren onder in moerassen van complexiteit, ongelijke machtsverhoudingen en een uitputtend tijdrekken. En, de Tweede kamer kijkt grotendeels toe. Jammer.

Feitenkennis, Het belang bepaalt de mening. 

Is de Tweede Kamer een ‘bedrijfsvertegenwoordiging’ of een ‘volksvertegenwoordiging’? In de afgelopen jaren is het nodige aan materiaal verzameld. Niet voor de eerste keer bent u bij deze uitgenodigd om daar kennis van te nemen. Eén,van u zei me: “maar René m’n handen zijn op de rug gebonden”, en stil is het inderdaad gebleven. We gaan het onderwerp in z’n categorische betekenis opheffen, en zullen het er niet bij laten en het nodige niet na laten .

Dit bericht is geplaatst in Jan Wolter Wabeke, Politiek, Telegraafsma met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.