Motto’s

Dé waarheid bestaat niet. Ieder mens heeft zijn eigen beeld van de wereld zoals die volgens hem of haar is en zou moeten zijn. Normen en waarden verschillen. Grenzen verschillen. Mijn vrijheid eindigt waar die van een ander begint. Om met ‘common sense’ van gedachten te kunnen wisselen hier wat voorstellen.

Tjels

In het boek ‘Waarom goede mensen soms de verkeerde dingen doen’ (zie links) beschrijft de hoogleraar Muel Kaptein het gedrag van mensen en organisaties, het waarom en hoe goede mensen soms de verkeerde dingen doen. Geen zware kost en alles daarbij in een relativerend perspectief. De uitdagingen worden samengevat als tjels (afkorting voor challenges) en op een rijtje beschreven: helderheid, voorbeeldgedrag, uitvoerbaarheid, betrokkenheid, transparantie, bespreekbaarheid en handhaving. Volgens mij kunnen deze motto’s werken. Een goed idee om deze ‘methode’ te promoten, stel ik voor. Bij deze.

Motto’s 

Voor mij nog een iets van vroeger, latijnse woorden. Om elkaar, wereldwijd, beter te begrijpen in een heel ander vakgebied werkt het als gewone woorden in het latijn worden vertaald, het klinkt mooi en het woord wordt opgetild tot een klinkend begrip. Leuk om te doen. Zo heb ik de volgende omzettingen gemaakt.

Delen: ‘Optima Partiri Vita’. Leef om te delen. Kort en krachtig.

Vertrouwen: ‘Incrementum Efficit Fides’. Vertrouwen doet groeien: het hart. Dat ding klopt maar door, ontelbare keren in het leven. Degene die dat echt begrijpt moet ik nog tegenkomen, we vertrouwen er gewoon op.

Verantwoordelijkheid: ‘Periculum Probat Consortium’. Wie verantwoordelijkheid draagt mag meedoen. Het verstand, hoe je het ook went of keert, alles wat je doet en nalaat is te bedenken en om-te-denken. En uit te spreken. Dankzij de hersenen.

Echtheid: ‘Arte Negcleta Virtus Recognoscenda’. Negeer de namaak en ga voor het echte. Iets wat er gewoon gebeurt tussen mensen, elkaar in de ogen zien. Kan spannend zijn.

Eenvoud: ‘Simplex Robur’. Kracht door eenvoud. Het lijf, het lichaam is er gewoon. Gezondheid is er vaak gewoon, eenvoudig. En toch een wonder, helemaal als ziekte wordt overwonnen. Dat kan mazzel zijn, maar het begint altijd met de acceptatie van de dood en de absolute keuze voor het leven. (Het is net een levensverzekering, het staat allemaal in de polis, zeggen ze …..).

Kracht: ‘Magna Virtute Beatrix’. Met de kracht van Beatrix. Iedereen heeft zo z’n helden, zeg ik maar verder niets over. Het skelet en de spieren: dragers en uitvoerders van elke beweging. Weten waarom je dingen doet, wat je beweegt.

Loslaten: ‘Nihil Sum Nihil Habeo’. Ik ben niets, en ik heb niets. De lach en een traan. De geest en de ziel, het geluk. Uiteindelijk heb je alles, kun je van alles zijn, als je tevreden bent. Een permanente uitdaging.

Ach, …… ieder z’n ding. Als je het leuk vindt en zin hebt, vertel me jouw motto’s en het verhaal erbij.