René Graafsma stelt zich bestuurskandidaat

Door wijzigingen in de bestuurssamenstelling van de Vereniging Woekerpolis.nl zijn er bestuursfuncties vacant gekomen. René Graafsma stelt zich kandidaat. (Algemene Ledenvergadering maandag 31 maart 2025, Amsterdam). Hieronder zijn motivatiebrief.

Motivatiebrief René Graafsma: voor de vacante bestuursfunctie
‘Voorzitter Vereniging Woekerpolis.nl’

Bilthoven, 23 maart 2025

‘Vraag niet hoe het kan, ……’
In het jaar 2005 ontving ik als adviseur van een levensverzekeraar een brief met de aanhef ‘Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van’. In de voorgaande jaren had ik ‘zelf de producten, waar de brief over ging, aan de man gebracht’. Producten welke kort daarop ‘woekerpolissen’ (2006: Antoinette Hertsenberg) bleken te zijn.

Vragen
Ik ben wél vragen gaan stellen, die onbeantwoord bleven. In 2008 ontstonden, uit een streven naar ‘zelfregulering’, de ‘Brieven De Ruiter’ en de zogenaamde ‘Wabeke-aanbeveling’.
Er kwam zogenaamd ‘flankerend beleid’. De ‘Brieven De Ruiter’ brachten niet de juiste vorm van transparantie en de ‘Wabeke-aanbeveling’, bijzonder genoeg ook wel genoemd de ‘Wabeke-norm’, bleek een verdienmodel voor de verzekeraars. (Met een ontwikkelde verdiepende verhouding met de heer Jan-Wolter Wabeke gegarandeerd: dat staat geheel los van de persoonlijke intenties van de heer Wabeke (!)). Daarop is besloten mijn klanten te helpen de polissen van de schade te doen herstellen c.q. de schade te compenseren.
Resultaat in 2012: einde van het eigen bedrijf.

Hoe kom ik er vanaf?
In 2011 publiceerde ik samen met Eric Smit het boek ‘Woekerpolis, hoe kom ik er vanaf?’.

Claimexperts
Met anderen ontwikkelde ik de expertise van ‘claimexpert’. Resulterend in de oprichting van de ‘Vereniging Financieel Verbond’(al in 2012-2013).. Vertrouwende op een functionerende rechtsstaat en de toezeggingen van ‘het KiFiD’ dat klachtenprocedures – conform de
ADR-richtlijnen – afgehandeld zouden worden binnen de termijn van één jaar.
Dat bleek naïef. In deze jaren werden wel individuele schikkingen bereikt.

G-methode
Met anderen gaf ik vorm aan wat is gaan heten de Graafsma-methode.
(Vanaf 2015: de G-methode). Per karakteristiek en eigenschappen van de polis en de persoonlijke omstandigheden van de polishouder zes verschillende berekeningswijzen om een juridisch verhaalbare schade te berekenen. De G-6-methode vormde de basis voor de eerste collectieve schikkingen (Allianz, 2017). Na 2015: op de achtergrond ben ik als claimexpert de kennis blijven delen en begeleiding blijven geven aan ‘lopende zaken’.

De juiste uitvoering
De collectieve belangenbehartigers startten verschillende (collectieve) procedures. Dat heeft jaren tijdsbeslag gekend. Tot het eind van het jaar 2023: er werden potentiële schikkingen in de steigers gezet. Eerst met de ASR/AEGON, vervolgens met de Nationale-Nederlanden, ACHMEA, REAAL (Athora) en De Goudse. Deze regelingen kunnen een doel bereiken, de vraag is echter of er ook gekomen wordt tot een ‘juiste uitvoering’. ‘De juiste uitvoering’ vraagt ‘kennis van zaken’, ‘ervaring’, ‘het echte weten hoe het werkt’, ‘weten wie wie is’, ‘transparantie’.

Bekwaam schikken
Indien de Vereniging Woekerpolis.nl de toezeggingen aan de leden tegemoet komt dan behoren er nog procedures te volgen tegen ‘de kleinere verzekeraars’
(Scildon – ‘voorheen Legal & General;’ o.a.). Dat dient (ook) bekwaam te gebeuren.

Motivatie
De motivatie voor de vacante functie van ‘Voorzitter Vereniging Woekerpolis.nl’ is gelegen in het onbeperkte streven naar, zoals dat kan worden samengevat:
– transparantie: welke de informatiebehoeften van de consumenten en de leden daadwerkelijk tegemoet komt, niet alleen ‘extern’ óók ‘intern’;
– een functionerende rechtsstaat, ‘Toezicht op het Toezicht’, een einde aan de ‘indirecte transparantie’ en een juist inzicht van de werkwijzen en betekenis van de toezichthouders AFM en DNB;
– de actieve betrokkenheid van ‘het bestuur’ (‘de Overheid’) en ‘de Politiek’;
– de operationalisering van ‘De 10-van-Graafsma’;
– rechtvaardige compensaties, herstel van de schades en de passende tegemoetkomingen voor de ‘schrijnende gevallen’.

Wat en hoe
Daarvoor kunnen aan de polishouders, consumenten algemeen en de leden van
de Vereniging Woekerpolis.nl in het bijzonder, de volgende middelen worden aangeboden:
– volledige transparantie over de ‘persoonlijke (financiële) doelstellingen, feiten en achtergronden’ en ‘boekhouding’;
– de beschikbaarstelling van ‘relevante stukken’;
– de inbreng van opgebouwde ‘systeem-dossiers’, ‘systeem-kennis’ en ‘materie-kennis’;
– media-onafhankelijkheid >> www.findinet.nl;
– media-ervaring: ‘Radar’, ‘Kassa’, ‘Pauw’, ‘Humberto’, ‘Jinek’, eigen documentaires
en publicaties;
– opleidingen en trainingen;
– netwerken (van het Ministerie van Algemene Zaken, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Ministerie van Financiën, de AFM, DNB, KiFiD, ‘de Tweede Kamer’ en vergelijkbare gremia en personen tot aan vele respectvolle contacten met verzekeraars en aldaar werkzame directies en werknemers);
– persoonlijke vriendschappen met zeer bekwame deskundigen;
– de G-methode als bereikbaar en werkbaar juridisch fundament;
– de doelstellingen en activiteiten van de Stichting Pensioenclaim;
– het project ‘Zwart Licht’;
– open gesprekken en bij een vereniging passende voor de leden (en consumenten) transparante gezamenlijk SMART-bereikbare-resultaten-doelstellingen.

‘Het woekerpolisdossier’
Het is een beetje ‘kort dag’. Er is veel informatie om te delen. Dat zal ik doen met de stapsgewijze publicatie van ‘Het woekerpolisdossier’.

Download tekst.

M. 06-48462230

René Graafsma Pieter Noorwitskwartier 15
3723 AP Bilthoven

E. mail@renegraafsma.nl

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.