Telegraafsma #7: Schuivende panelen

Schuivende panelen

De woekerpolisaffaire sleept zich voort. De complexiteit is enorm en de belangen blijven de meningen bepalen. In feite is er sprake van een krachtenveld waarin er voortdurend wijzigingen plaatsvinden, zonder dat er stappen voorwaarts lijken te worden gezet. Professionals en betrokkenen maken voortdurend bewegingen die zelden direct zijn te doorgronden. En daar waar men spreekt over toenemende transparantie en steeds meer rechten voor de consument neemt de mistige sfeer met de dag toe.

Vanaf 1995, met de berichten van de hoogleraar Arnoud Boot, hadden we het allemaal kunnen weten. In 2008 kwam Jan Wolter Wabeke met zijn aanbeveling om tot een generieke oplossing te komen. Inmiddels gaan we richting het jaar 2016, en blijkt dat we nog maar weinig verder zijn. De consument is woekerpolismoe, maar heeft de foute stukken nog wel in de la liggen. Intermediairs zijn nauwelijks in staat de opgelegde verplichtingen na te komen. Verzekeraars gedragen zich als zoekende barbapapa´s maar willen ook heel graag verder met echte oplossingen zonder de achterkant van hun tong te laten zien. Juristen spelen het spel volgens de hun bekende regels en methoden. Media doen verslag, maar de boodschappen komen niet echt over. Politici praten mee, zonder aan een tastbaar vervolg bij te dragen. En zo voort.

Aan de achterkant van de maan

Het echte verhaal blijkt zich ´aan de achterkant van de maan af te spelen´. In allerlei vormen van onzichtbaarheid voltrekken zich de verschillende woekerprocessen en schrijdt de tijd maar door. Het probleem wordt niet opgelost maar zal door de tijd in de vergetelheid worden gebracht, denkt menigeen. Niets is minder waar, want de polissen zullen niet doen wat er verwacht wordt en de verschillen en tekortkomingen zullen zich tonen in pijnlijke tekorten.

De afgelopen jaren heb ik het een en ander kunnen waarnemen, mogen meebeleven en onderzoeken. Wat mij betreft liggen de feiten vast. En zal ik dat zodra dat mogelijk is nader beschrijven en toetsbaar publiceren. Dat kan niet direct om de relevante partijen de gelegenheid te geven om op de stellingen te reageren. De ‘panelen schuiven immers aan de achterkant van de maan’, en dan past hoor en wederhoor.

Stakeholders

De politiek zal worden aangesproken op het gebrek aan daadkracht. De betrokken minister zal moeten inzien dat hij de fraudepraktijken van de verzekeraars faciliteert. De toegewezen toezichthouder toont een opvallende meegaandheid. En staat onder een per definitie verkeerd leiderschap. Betrokken Wabeke-akkoord stichtingen worden geconfronteerd met een absoluut en bewust falen in het opkomen voor de belangen van hun deelnemers. Bijbehorende evenementen en gebeurtenissen zullen ‘aan de voorkant van de maan’ in beeld worden gebracht en de ‘schuivende panelen’ zullen worden teruggeschoven. Met naam en toenaam. En berekenbaar.

Actie

Hoe? Door de gevolgen in euro’s uitgedrukt zichtbaar te maken en de gehanteerde instrumenten boven water te brengen. De woekerpolis is niet een op zich staand fout product maar een symptoom van een fout werkend systeem. Daar moet de bezem doorheen. De consument kan terugwinnen, de verantwoordelijken kunnen nog veel meer winnen. En eigenlijk weten ze dat al heel lang. Een keer komt de zon op, en dan is er licht genoeg om het beeld te krijgen en in actie te komen. De gesloten panelen gaan open.

Dit bericht is geplaatst in Beleggingsverzekeringen, Politiek, Telegraafsma, Verzekeraars met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.