Telegraafsma #21: De grondslagen van het politieke ambt, Leo Klinkers

Graag wil ik aan je voorstellen: Leo Klinkers. Niet zo maar een bestuurskundige.

LEO KLINKERS 
inspireert om anders naar de wereld te kijken dan je tot nog toe deed.

De publieke zaak
Leo is, als bestuurskundige dus, al meer dan 40 jaar op een missie: de organisatie van onze publieke zaak verbeteren zodat deze de mensen beter dient waarvoor zij is opgezet. 
Leo zag reeds in de jaren zeventig het toenemende belang van interactie tussen overheid en samenleving. Daarom ontwikkelde hij de Methode Samenlevingsbeleid. Deze methode om met en vanuit de samenleving tot beleid en acties te komen paste hij vervolgens toe in tal van grote maatschappelijke vraagstukken in binnen- en buitenland. 

Europa
Als wereldburger en deskundige levert Leo de laatste jaren een grote bijdrage aan het debat over de noodzakelijke staatkundige hervormingen binnen de Europese samenwerking. 

Wielen uitvinden?
Leo heb ik (RG) al enige jaren geleden mogen leren kennen. Het is niet anders: ‘een leermeester’. Ook hier: waarom het wiel opnieuw uitvinden? Het versterken en doorvertellen van zijn ‘levenswerk’ beschouw ik bijna als een opdracht. Zeker daar waar we nu een uitwerking gaan maken van het werk en de betekenis van een Kamerlid als Pieter Omtzigt.
Als kader om het doen en laten van de politiek en het bestuur te bezien.

Leo Klinkers over het politieke ambt:
“Het politieke ambt is het belangrijkste ambt ter wereld. Waar het politieke ambt afwezig is vallen samenlevingen uiteen en nemen populistisch-nationalistische autocraten de macht over, niet zelden eindigend in verdelging van groepen mensen die ‘anders’ zijn. Maar ‘de politiek’ – dus de manier waarop dagelijks dat politieke ambt wordt uitgeoefend – is naar mijn ervaring van vijftig jaar werken voor politici in binnen- en buitenland de oorzaak van de belangrijkste problemen in de samenleving.

Poortwachters
Te weten: alleen voor het verrichten van ongeschoolde arbeid en voor het verwerven van een politieke baan is geen diploma vereist. Politieke partijen, waar ook ter wereld, zijn niet in staat, of niet bereid, om als poortwachter te fungeren. Poortwachter in die zin dat zij kandidaten voor het ambt van volksvertegenwoordiger of bestuurder beoordelen op de vraag of dezen voldoende kennis van en inzicht in de grondslagen van het politieke ambt hebben.

Als men zich afvraagt hoe het komt dat:
– volgens onderzoek van Amnesty International
– 157 van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties mensenrechten schenden, dan vindt men daarin, dus in het structurele ontbreken van kennis van en inzicht in de grondslagen van het politieke ambt, de oorzaak”.

Aan de slag
Tja, soms kan een ‘levenswerk’ niet zomaar even verteld worden. Of zo maar even gelezen.
Het werk van Leo Klinkers lezen kan enige inspanning kosten. Je zal verbaast staan over het rendement. Mijn voorstel: bestudeer dit artikel ‘Grondslagen van het politieke ambt’ svp, ga er mee aan het werk en laat weten wat je er van denkt.

Dit bericht is geplaatst in Leo Klinkers met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.