Telegraafsma #27: Respect

Respect Platform
(Word deelnemer in het gesprek en de discussie op het Respect-platform (link). Laat je stem en mening horen. Kies voor een leven om te delen, door te vertellen wat je denkt en doet. Zeg waar het jou om gaat. Het verzoek is dit bericht zoveel mogelijk te delen. Om het leven te delen).

De kloof
In maart 2021 waren er de Tweede Kamerverkiezingen. Tot op heden is er nog geen nieuwe regering. Zonder daarbij enige voorkeursgedachte uit te spreken: eigenlijk verbaast het vele mensen dat er juist in een echte crisistijd nog geen grondwettelijk juist en sterk nieuw kabinet is. Er is veel onbegrip en het vertrouwen in ‘wat men in Den Haag doet’ wordt er niet groter op. De mensen hoor je verzuchten: “ja maar wie ben ik nou, ik kan er toch niets aan veranderen?”.

Wetten
Inderdaad een enkel individu kan weinig, maar is er ook niet ooit eens gezegd “Spetter, pieter, pater, ……. ik kom een druppel later”(Alfred Jodocus Kwak). Meerdere druppels maken uiteindelijk toch een plasje water en zoals we weten kan het opeens hard (exponentieel) gaan. Van 1 naar 2, naar 4, 16, naar 32 enzovoort. Het begint met een gedachte, vervolgens een gesprek, dan een discussie gevolgd door een programma waar een debat uit volgt, met uiteindelijk een stemming om de (aangepaste) richting te bepalen. Met als resultaat wetten waarmee de rechtsstaat blijvend en dynamisch kan worden ingericht en bestuurd.

Rechtvaardigheid
Het gaat helemaal goed als de wetten ook draagvlak hebben in de samenleving en als dat er sprake is van overtredingen en misdaden de wetten ook kunnen worden gehandhaafd. Met voor iedereen gelijke rechten en plichten. Ook voor iedereen even begrijpelijk: ‘rechtvaardigheid voor dummies’. Iedereen begrijpt wat het woord ‘respect’ betekent en komt verder dan alleen de interpretatie “ik wil meer respect voor mij”. Een ander, een ander mens, dier, levend schepsel, de natuur, de wereld, het doet er allemaal toe.

De mens
Een mens leeft in de eigen ‘leefwereld’. Vanaf kinds af aan in een kring van naasten. Krijgt meestal een partner. Krijgt vaak weer kinderen. Wordt ouder, draagt vervolgens de stokjes over en schrijft zijn of haar eigen verhaal. De leefwereld omvat een plaats en huis om (in) te wonen, een buurt, een dorp of stad, een land, de wereld: een samen-leving. Met buren en vrienden, verenigingen en organisaties. Er wordt geleefd.

De overheid
In de samenleving worden er afspraken en ‘systemen’ bedacht om de boel te organiseren.
Van een gemeente, naar een provincie, een landelijk parlement en regering, tot een koningshuis. Met daarbij allerlei organisaties om de zaken te laten werken. De overheid beschermt de mensen en de natuur, organiseert het vervoer en de verbindingen, zorgt voor onderwijs en een werkbare economie, enzovoort, de overheid verdeelt en heerst. Als het goed is zorgt de overheid er voor dat de mensen ‘er vertrouwen in hebben’.

De kloof
Met dat vertrouwen, in elkaar en in de overheid, lijkt het niet helemaal goed te gaan. Na de meest recente Tweede Kamer verkiezingen, zoals gezegd, is er tot op heden geen nieuwe regering. Er worden vraagtekens geschreven bij het functioneren van de democratie. Mensen zien dat hele grote uitdagingen en problemen op de plank blijven liggen. Er is onzekerheid over de informatievoorzieningen, discussies over de inhoud worden onduidelijk gevoerd. Wat is er aan de hand?

Pieter Omtzigt schrijft in zijn boek ‘Een nieuw sociaal contract’ over een hechte band tussen de kiezer en de gekozene en doet een voorstel tot vernieuwing van het kiesstelsel. Hij schrijft:

(De kloof overbruggen:) “Vertrouwen
Vertrouwen, in elkaar en in de overheid, is alleen mogelijk als iedereen zeggenschap heeft en kan mee doen, als we betrokkenheid en draagvlak van onderop organiseren. Waar we dan ook voor moeten waken is een samenleving waarin het politieke debat voornamelijk nog wordt gevoerd door een hoogopgeleide en deskundige elite, terwijl een toenemend aantal mensen zich onvoldoende gehoord voelt en steeds verder van de politiek wegdrijft. Deze hoogopgeleide en deskundige elite staat daarnaast vaak veel te ver af van de dagelijkse effecten van beleid en maatregelen op het overgrote deel van de bevolking.

Vertegenwoordiging
De politieke elite bepaalt feitelijk wie er in de Kamer komt door de opstelling van de kieslijsten. Een enkeling weet via voorkeursstemmen alsnog in de Kamer te komen, maar dat zijn er de afgelopen Kamerverkiezingen gemiddeld slechts twee per verkiezing geweest. Dit probleem kan worden opgelost door kieskringen in te stellen in Nederland, die in principe samenvallen met de provincies. Op deze wijze kan de directe band tussen kiezers en gekozenen worden versterkt. Dit versterkt de band tussen kiezer en gekozene, omdat de volksvertegenwoordiger weet dat hij zijn mandaat de volgende keer bij de kiezer in de provincie moet halen. De provinciale afdelingen en kiezers moeten dan een grotere rol krijgen in de selectie van welke kandidaat gekozen wordt. Dat betekent automatisch dat het Kamerlid zich meer op de vertegenwoordigende rol richt.

Direct mandaat
Via provinciale kieskringen komen dan ongeveer 110 leden in de Kamer. De overige veertig Kamerleden komen via een landelijke lijst in de Kamer terecht en op zo’n manier dat de Tweede Kamer nog steeds evenredige vertegenwoordiging kent. Dit systeem is vergelijkbaar met het Deense systeem. Door een direct mandaat staan Kamerleden ook sterker ten opzichte van hun partij”. Aldus Pieter Omtzigt.

Respect-platform (Klik-link)
Ook jij zal je gedachten en meningen hebben. Je maakt keuzes en kan kiezen. Voor jezelf en voor anderen. Met ‘respect’. We hebben daar een platform voor gemaakt zodat je kunt deelnemen en je stem kunt laten horen. Ga eens kijken daar en doe mee. We kunnen blijven omzien, maar ook naar voren kijken. Het respect in de rugzak om het pad van de toekomst, samen, aan te leggen. Opdat iedereen zijn (levens-)weg kan gaan.

Delen
(Het verzoek is dit bericht zo veel mogelijk te delen om zoveel mogelijk mensen bij het denken en doen te betrekken. Om met zoveel mogelijk mensen het leven te delen).

Dit bericht is geplaatst in Pieter Omtzigt, Respect met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.