Telegraafsma #35: De Perfecte Moord. Wat zou jij doen?

Toezicht
Als voorbeeld: stel je eens voor dat jij een financieel adviseur bent. Een hypotheekbemiddelaar, assurantieadviseur, een pensioendeskundige, zoiets. Dan gelden er voor jou allerlei regels en wetten waar je je aan moet houden. Voor je vakkennis, vestigingseisen, enzovoort. Zo is er ook vastgelegd dat je je netjes dient te gedragen. ‘De klant staat centraal’, het gaat om zijn of haar belang. Jouw ‘verdienmodel’ dient daarop afgestemd te zijn. Provisie mag al vaak niet meer en de transparantie ten aanzien je facturen dient ook voor zich te spreken. Allemaal vastgelegd en er is toezicht op. Zegt men.

Verdienmodellen
Een vraag is of het toezicht even effectief is voor iedereen. Het vergrootglas dat boven jouw werk wordt gehouden lijkt vaak wel een verkleinglas als het boven pensioenfondsen, beleggingsinstellingen, banken en verzekeraars wordt gehouden. De gedragsregels die voor jou gelden kunnen betekenen dat jij je klant moet informeren over de kostenstructuren van de producten waar je over praat. En dat terwijl je leveranciers maar nauwelijks aan transparantieregels lijken te zijn gebonden, of zich er maar nauwelijks wat van aantrekken. Hoe ga jij daarmee om, tot hoever strekt jouw voorbereidend en inhoudelijk onderzoek voordat je je klanten iets adviseert?

Ander voorbeeld
Stel je staat op een zaterdagmorgen aan je voordeur. Daar staan twee politiemensen voor en die melden je dat ze slecht nieuws hebben. Je dochter zou zelfmoord gepleegd hebben en ……. er is geen onderzoek mogelijk naar het hoe en wat. Vanuit je ervaring in de financiële wereld, met onderzoekend en vragend handelen, aanvaard je dankbaar de hulp van vrienden om wel het één en ander te onderzoeken. Wat blijkt: ‘er is sprake van wel een volstrekt tegenovergestelde van een suïcide’. Zozeer zelfs dat er op de Politieacademie les wordt gegeven over zaken zoals die van je dochter: ‘de Perfecte Moord’, vanuit een boekje. Wat zou jij daarmee doen?

De criminele voorsprong
Bovenstaande zaken leren je het nodige. Onder andere dat de georganiseerde criminaliteit op de overheid een grote voorsprong heeft: de misdaad heeft zich wél echt georganiseerd. Dat valt van de overheid wel veel minder te zeggen. Of het nu gaat om het waarborgen van de staatstaken voor individuen danwel de organisatie van bestaanszekerheden voor hele groepen van mensen, tot aan het regelen van een regering na de verkiezingen: het werkt allemaal niet meer zo lekker bij ‘die staat’. Nog geen eens een politieke mening zo lijkt het, maar een constatering bij het natellen op je vingers. Wat vindt jij?

Veiligheid en vertrouwen
Vertrouwen is het toverwoord als het gaat om het functioneren van de financiële wereld. Dat vertrouwen kun je hebben als je de zaken kunt begrijpen en er sprake is van een werkende transparantie. Zo zal je je veilig voelen als het staatsapparaat er in slaagt de machten zo te kunnen inzetten en gebruiken dat je lijf en goed niet kunnen worden beschadigd of van je afgenomen. Dat kan jou gebeuren maar ook anderen, zelfs ook weer in groepsverbanden.

Onderzoeken
De bovenstaande voorbeelden van onderzoeken, die je zelf verricht, brengen je nog meer informatie. Over potentiële bedreigingen nota bene. Die meldt je bij de politie en zelfs bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dat lijkt misschien wel wat opgewonden, maar ja, je hebt zo je ervaring opgedaan. En aan de telefoon zegt een medewerker tegen je: “o jé, dat is toch wel ernstig en serieus’. Dan blijkt hoe het, niet, is georganiseerd, ….
Het NCTV: “Bedankt voor uw bericht. De NCTV kan u niet van dienst zijn. Wij werken samen met partners/organisaties binnen overheid, wetenschap en bedrijfsleven en niet met individuen. Wij kunnen en doen niets met uw informatie en berichten.
Wat zou jij doen?

Abonneren Telegraafsma

Dit bericht is geplaatst in Dascha, Rechtsstaat met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.