Telegraafsma #37: ‘Het is genoeg geweest’.

Klik op het logo voor de link

Systemen
In de voorgaande Telegraafsma met nummer 36, Titel: ‘Het schuurt …….’ wordt besproken hoe leefsystemen zich kunnen (onder)scheiden van systeemwerelden.
Met boven- en onderwerelden die de machten en tegenmachten met elkaar verdelen.

De kloof’
Deze nummer 37 sluit hierop aan met een indringend voorbeeld van de gevolgen die
‘de kloven’ tussen de leef- en systeemwerelden voor impact kunnen hebben op een persoonlijk leven en de keuzes die daarbij gemaakt worden. Echt als voorbeeld: jij zal zelf soortgelijke situaties kunnen (her-)kennen. Svp, laat het ons weten: contact.

!mpact
Graag stel ik je voor: Joey Roelofs, met zijn Djamboe-programma, !mpact.

In aflevering 1 van !MPACT (link) spreekt Joey Roelofs, journalist en onderzoeker, met patholoog-anatoom Frank van de Goot. ‘Het is mooi geweest’. 

Frank van de Goot

Frank van de Goot heeft om en nabij 5000 zaken onderzocht, heeft in diverse televisieprogramma’s zijn expertise laten floreren, is bekend om zijn nuchterheid en objectiviteit en is decennia lang gegaan voor de waarheid.
Zo wordt Frank van de Goot door vriend en vijand omschreven. 
”Gaat niet meer om de waarheid”
Frank heeft veel te maken gehad met een impact op mensen hun leven en is meer dan eens zelf een impact geworden door een oplossing in een casus te bewerkstelligen. Maar wat voor impact heeft dat op hemzelf gehad? Waardoor is hij anders naar het leven gaan kijken? Wat heeft hem drastisch veranderd? 

“Klaar”
Frank geeft in het gesprek met Joey aan klaar te zijn met mensen en systemen. Hij hekelt het coronabeleid en de ‘gekte van de maatschappij’. Hij vertelt ons dat het in zijn vak niet meer gaat om de waarheid, maar om wenselijkheid. Daarnaast laat hij doorschemeren dat het einde van zijn werk in zicht is. ‘Het is mooi zo’.”

We fantaseren een doodsoorzaak”
Frank strijd al jaren voor waarheid en rechtvaardigheid en dat wordt hem niet altijd in dank afgenomen. “Van de 150.000 doden per jaar in Nederland wordt op circa 3.000 sectie verricht, waarvan 250 tot 300 gerechtelijke secties. Wat dus betekent dat we van 98 procent niet precies weten wat de doodsoorzaak is. Als iemand thuis dood wordt gevonden en er zijn geen aanwijzingen voor een misdrijf, dan fantaseren we er gewoon een doodsoorzaak bij. Een oorzaak die in ruim 20 procent van de gevallen faliekant fout is, blijkt uit verschillende studies”. In 2019 zei Frank dit in ‘Arts en Auto’, maar in het gesprek met Joey gaat hij inmiddels een stapje verder.
Forensisch specialisme
Frank is patholoog-anatoom en één van de weinigen met een forensisch specialisme. Als arts, maar ook als mens, moet hij werken in organisaties die niet alleen een prestatie van hem verwachten maar ook druk kunnen leggen op de productie en uitkomsten. 

*!MPACT is een programma bedacht en gemaakt door Joey Roelofs waarin hij met mensen praat die een impact hebben meegemaakt in hun leven. In de volgende weken komen onder andere een mh-17 nabestaande, een digitaal forensisch deskundige en een homoseksuele man in de moslimgemeenschap aan het woord. 

*!MPACT wordt geproduceerd door Djamboe.
Dit bericht is geplaatst in Joey Roelofs met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.