Telegraafsma #50: Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst.

Hoe gaat het straks met de kinderen van de kinderen?

Barsten in het fundament
Uit het ‘Coalitieakkoord’ (VVD, D66, CDA, ChristenUnie) van de huidige regering Rutte4:
De democratische rechtsorde is het fundament van onze samenleving. Dit fundament heeft barsten opgelopen. Wij willen het vertrouwen tussen burgers en overheid herstellen. Dat zal alleen gaan als de overheid betrouwbaar is, vertrouwen heeft in burgers en oog heeft voor de menselijke maat. Wij willen werken aan een overheid die transparant, toegankelijk en begrijpelijk is. Ook willen wij, zowel in cultuur als structuur, werken aan een versterking van onze democratische instituties. Zo willen we het onafhankelijk toezicht en de democratische controle op de uitvoerende macht versterken, de toegang tot het recht verbeteren en de invloed van burgers op het beleid vergroten”.

Ravijnen
Er is dus iets mis gegaan met het vertrouwen tussen de burgers en de overheid. Inmiddels kennen we de lange en groeiende lijst van ‘kloven’ die we met z’n allen zullen moeten overbruggen. Van Groningen (gaswinning) tot Limburg (overstromingen), de toeslagenaffaire, het migratievraagstuk, de ontwikkelingen in de gezondheidszorg, de stikstofcrises, de gang van zaken met Europa, oorlogen hier en daar, noem maar op. Kloven tussen leef- en systeemwerelden die om oplossingen vragen voordat de val in de ravijnen zich voordoet. (Je kent het voorbeeld: met wat er nu aan beleid uit staat spreken de gemeenten inmiddels al over het jaar 2026 als het ‘Ravijnjaar’. Het is geen grap).

Wie ben ik?
Je komt voortdurend mensen tegen die zeggen: “ik zie het allemaal gebeuren, maar wat kan ik er aan doen?. Ik ga stemmen bij de verkiezingen maar er verandert toch niets.
Wie ben ik?”. Tot even voorheen kon je misschien nog zeggen dat het jou niet raakte, maar is dat nog zo als, bijvoorbeeld, de energiecrises die er ook nog bijkomt niet aan jou, en/of aan je naasten, voorbijgaat. Nederland is geen afgesloten eiland, inmiddels is jouw eigen huis dat ook niet meer. Peilingen leveren cijfers op en geven een indruk van wat de mensen op straat en in de buurten er van denken. Maar wat zijn de verhalen er achter? Hoe zien we echt naar elkaar om? Hoe kijken we vooruit naar de toekomst? Hoe delen we het leven?

De straat op
De Burgemeester van Den Haag heeft mij de toestemming verleend om op de werkdagen van 5 tot en met 27 september, van s’ochtends 8.00 uur tot einde middag 18.00 uur, plaats te nemen in  de nabijheid van de ingang van de Tweede Kamer. Om met voorbijgangers te spreken en van gedachten te wisselen over wat er bij hen leeft. Om gesprekken te voeren met functionarissen en vertegenwoordigers van allerlei organisaties die aan relevante maatschappelijke verbanden vormgeven. We gaan op onderzoek uit, met publicaties in meervoudige (internationale) media en ook natuurlijk de Telegraafsma (www.telegraafsma.nl) en – voor specifieke onderwerpen – met aparte verslagen op de website (www.deonderstesteenboven.nl).
(De notitie van Pieter Omtzigt voor hier te beschouwen als een voorbeeld van de uitgesproken mening van 1 persoon. We zullen bijvoorbeeld ook de verslagen van de Parlementaire Enquêtes opnemen, net zoals de onderste stenen die jij naar boven weet te krijgen).

Het leven delen
Het is allemaal een interactief gebeuren, een gezamenlijk project. Waar jij met jouw inbreng,  ideeën, suggesties aan kan bijdragen. Schrijf je in voor de Telegraafsma en ondersteun het project. Er zal een overzicht worden opgesteld van de onderwerpen die zeker aan de orde zullen komen, van narigheid met beleggingsverzekeringen tot pensioenen, het functioneren van toezichthouders en consumentenorganisaties, de werking van ‘de politiek’, energie en milieu, tot de rechtsstaat, enzovoort: de vele zaken die in het coalitieakkoord aan de orde worden gesteld. Aangevuld met wat jij wil en kan inbrengen. (Let alsjeblieft wel een beetje op je stijl en taalgebruik. Dat het (nu) allemaal rommelig is en naargeestig kan zijn dat weten we wel. We gaan er een opbouwend geheel van maken, immers we zullen het leven met elkaar moeten en willen blijven delen).

Laat je stem horen en help mee voor het leven en de toekomst te kiezen, ……..
(klik link).

Ik doe mee!
Dit bericht is geplaatst in Het Leven Delen, Telegraafsma met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.