Telegraafsma #51: ASR, van Zwart Licht naar Dwaallicht

Kamervragen
In het vergaderjaar 2010- 2011 (!)  werden er Kamervragen gesteld door het toenmalige Kamerlid Ronald Plasterk aan de Minister van Financiën van destijds, Jan Kees de Jager. De vragen: “Kent u het artikel “Woekerpolisaffaire start opnieuw”? “Is het waar dat een gedupeerde via de rechter veel meer vergoed kreeg dan de schikking met ASR? Hoe beoordeelt u de situatie dat ASR van plan is om naar aanleiding van deze uitspraak meer te compenseren dan in de eerdere schikkingen is afgesproken?”.

Woekerpolisaffaire start opnieuw
De Minister antwoorde o.a.: “Ik heb kennisgenomen van het artikel “De Woekerpolisaffaire start opnieuw”. In het artikel wordt melding gemaakt van een rechtelijke uitspraak in eerste aanleg d.d. 26 januari 2011 in de zaak Van der Meulen-Falcon. Op basis van de uitspraak stel ik vast dat in deze casus dwaling is vastgesteld en de overeenkomst is herzien.

Dwaling
De Minister heeft dus vastgesteld dat er dwaling is vastgesteld. Voor een definitie: “Dwaling is de situatie waarbij een overeenkomst tot stand komt zonder goede voorstelling van zaken, terwijl geldt dat als partijen wel een goede voorstelling van zaken hadden gehad, zij nimmer een overeenkomst zouden hebben gesloten”. Met deze definitie is te begrijpen dat de gevolgen van dwaling groot (kunnen) zijn: de overeenkomst heeft eigenlijk nooit bestaan.

Wat toen kon, kan nu ook nog steeds
Je leest het goed, dit alles speelde meer dan 10 jaar geleden. Er zijn nu organisaties en personen die stellen dat het met de woekerpolisaffaire wel gedaan is. Met juridisch kunst en vliegwerk, zoals het ingewikkeld maken van zaken, het wegwerken van verloren zaken, tijdrekken, enzovoort, lijkt het Zwarte Licht gedoofd. Maar, destijds schreef men al: “de Woekerpolisaffaire start opnieuw”. Welnu, ook in dit kader: ‘Wat toen kon, kan nu ook’: met het zichtbaar maken van wat er werkelijk is gebeurt gaat de woekerpolisaffaire pas echt beginnen.

Administraties
In 2012 sloot ik een overeenkomst met de ASR waarin afspraken werden gemaakt. Mede met deels de steun en bijdragen van de Nationale-Nederlanden ( “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van”) zijn er aanspraken op die overeenkomst gedaan. ASR komt de afspraken niet na, in mijn ogen en na juridische beoordeling, omdat men aanhoudend wil verhullen dat men niet over een zodanige administratie beschikt dat men vereiste kosten- en premiespecificaties kan verschaffen. Is het zo dat de ASR met het tijdrekken en laten verdwijnen van de dossiers de dwaling wil verhullen? Door met systeemstrategieen (macht en slimme trucen) de leefwerelden van de polishouders te doen verstikken?

Dwaallichten
Het kan en mag niet zo zijn dat de opgeworpen dwaallichten de mensen blijven verblinden en afleiden. De vanzelfsprekendheid waarmee ‘men’ denkt gebruik te kunnen maken, als systeemeigenaren, de mensen te kunnen laten dwalen is er niet. Dat gaan we de komende dagen en weken met meerdere voorbeelden laten zien. Op straat (zoals in Den Haag), tussen en met de mensen met wie we gaan spreken. En door het samen te doen.

Samen
Heb je een polis (gehad) bij de ASR? Doe dan mee door je met je bijdrage aan te melden voor de speciale nieuwsbrieven waarin we de hele gang van zaken van het ontstaan van woekerpolissen zullen beschrijven. Door verzamelde informatie met je te delen. Om vervolgens niet op de handen te blijven zitten en er samen voor in actie te komen.

Totaal: € -

Alle hulp is welkom. Méér dan, denk s.v.p. aan de kosten van de juridische bijstand!
Voor broodnodige extra sponsoring, ondersteuning en bijdragen:
NL05KNAB0258994665 t.n.v. R.A.J. Graafsma onder vermelding van ‘ASR Zwart Licht’ en je emailadres.

Vervolgens: als je zelf een levensverzekering bij de ASR hebt neem je ook deel in een specifieke procedure om meer transparantie over de premies en de kosten te verkrijgen.

Dit bericht is geplaatst in ASR, Woekerpolissen met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.