Telegraafsma #55: Omzien naar elkaar, ……

Bericht zoals geschreven aan de leden van de Tweede Kamer.
(Oorspronkelijk bericht augustus 2022, mei 2023 herplaatst).

Geachte heer, mevrouw,

Omzien naar elkaar
Het is u ongetwijfeld bekend dat in het coalitieakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ staat geschreven: “Als wij als politici over de samenleving praten, moeten we ook kritisch naar onszelf kijken. Onderdeel van een nieuwe bestuurscultuur is ook een andere politieke cultuur. Een politiek waarin verschillen worden overbrugd in plaats van worden uitvergroot. We zullen daarom zoeken naar samenwerking met constructieve partijen in de Tweede Kamer. Natuurlijk horen daar stevige inhoudelijke debatten bij. Dat is goed, zolang het met respect gebeurt. Wij keren ons af van retoriek die is gericht op het beschadigen van personen en zullen ons uitspreken tegen kwetsend en dreigend taalgebruik.

Democratie
Daarnaast is het cruciaal dat de controlerende en wetgevende taak van volksvertegenwoordigers, zowel van oppositie- als coalitiepartijen, goed tot zijn recht komt. Versterking van de democratische rechtsorde, het fundament van onze samenleving, verdient focus en gezamenlijke inzet van het kabinet en de Tweede Kamer.

Betekenis aan het leven
We willen ons richten op concrete verbeteringen in het leven van mensen. Nederlanders willen dat de overheid betrouwbaar is en levert. Dan hebben burgers de ruimte om samen met familie, vrienden, collega’s en vrijwilligers bij een vereniging in de buurt betekenis aan hun leven te geven. Dat is een samenleving waarin de overheid mensen in staat stelt samen de schouders eronder te zetten.

Samen-leven
Kortom, een duurzaam welvarend land voor de huidige en toekomstige generaties, waarin alle inwoners naar vermogen mee kunnen doen. Met het fundament van bestaanszekerheid voor iedereen en het perspectief van vooruitgang in het (samen)leven”.

Waarde(n)
Het gaat er dus (ook) om, voor een ieder, betekenis aan het leven te kunnen geven. Het (mensen)leven heeft waarde(n).

‘Motie Krol”
Ik ben zo vrij u een motie van uw voormalige collega Henk Krol van 12 november 2020 in herinnering te brengen: “overwegende dat onze ontspannen fietsende premier met de appel in zijn hand het toonbeeld is van hoe veilig we als Nederland willen zijn; verzoekt de regering, Nederland weer zo normaal te maken dat de heer Wilders zonder bewaking over straat kan fietsen, mocht hij daar zin in hebben, en gaat over tot de orde van de dag.
Van de toenmalige Kamerleden stemden voor: de PVV, SP, 50PLUS, DENK, SGP, FVD, Krol, Van Haga en Van Kooten-Arissen. Tegen stemden: VVD, CDA, D66, Groen Links, PVDA, ChristenUnie en de PvdD.

Toen = altijd
Zo werd er ook over de waarde van het leven gesproken bij de Dodenherdenking van dit jaar (2022) door de historicus en tv-presentator Hans Goedkoop.(<< YouTube-link). Uit zijn voordracht, de zinnen met een vooruitblik naar de toekomst: “Voordat u hier volgend jaar weer zit, voor weer een stichtend woord, hoop ik dat u nog eens terugdenkt aan de stemmen tussen de barakken van Bergen-Belsen die op zondagmiddagen in 1944 de geest van het recht weer wakker schreeuwden. Om zich de beschaving te herinneren. Als dat toen kon, kan het altijd”.

Hans Goedkoop schrijft en spreekt uit: “Als het toen kon, kan het altijd”.

Om daarvoor over meerdere kaders te kunnen beschikken graag aan u de vraag: “wat is de waarde van een leven voor u, en – indien voor u van toepassing – hoe en waarom kunnen er verschillen in de waarde(n) van een leven zijn?”.
(klik-link naar email).

Met hartelijke dank voor uw reaktie, ……..

E. mail@renegraafsma.nl

Svp, ……. bijdragen: https://renegraafsma.nl/abonneren/

Dit bericht is geplaatst in De Kloof, Rechtsstaat met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.