Telegraafsma #66: ‘Wat is er werkelijk gebeurd?’

Het ongemak van de waarheid, ……….

Het verzoek is dit bericht te delen, ….. het leven te delen.

Onbegrijpelijk
Hoe kun je ‘het’ nou uitleggen? Er gebeurt iets en het is niet duidelijk wat er echt is gebeurd. Dan zijn er vragen. Vaak worden er conclusies getrokken zonder dat er echt onderzoek is gepleegd. Dat kan heel wrang zijn: waarom en hoe is ons dat overkomen? Het is geen wedstrijd, niet alle pijn, verdriet, onmacht en woede zijn met elkaar vergelijkbaar. Ook de  momenten waarop kunnen verschillen. Zoals met, wat heet, de feestdagen zoals ‘kerst’ en ‘nieuw jaar’. Met en in oorlogen. Zeker als er zomaar ineens meerdere plekken lege plekken zijn, en blijven. (Als dat onvoorstelbare vreselijke anderen, zoals recent in de nabijheid, overkomt kun je alleen maar in een diepe stilte vallen omdat het onmogelijk is iets zinnigs te zeggen). Alles is voor iedereen verschillend en met elkaar onvergelijkbaar. Wat een ander gebeurt blijkt ook jou te kunnen gebeuren, verbinding daar gaat het om.

Systemen
Met wat men beschouwd als ‘systemen die mensen kunnen en behoren te dienen’ kan het gebeuren dat van een enkel mens wordt verwacht dat hij of zij zich maar aanpast aan het systeem. Er wordt druk uitgeoefend: ‘je past je maar aan’, ‘geef het een plek’. Voorbeelden te over: van de maar relatief kleine doch zinnige woede over de gevolgen van een ‘woekerpolis’, een overheid die steken laat vallen, tot aan het verdriet over het wegvallen van een dierbare. Het blijkt iedereen zomaar te kunnen gebeuren zonder dat men ook maar enigszins kan zeggen waarom het mensen kan overkomen. ‘Het hoort bij het systeem?’.

Vragen en antwoorden
Inderdaad soms is het onmogelijk antwoorden te vinden op vragen. Maar net zo, soms is het mogelijk om wel antwoorden te vinden, …. als je maar onderzoek doet. Hoe lastig kan het dan zijn als het onderzoek niet wordt gedaan? Terwijl het wel mogelijk is! En waarbij het zelfs aantoonbaar zo is dat de uitkomsten van een echt onderzoek niet alleen van belang is voor een enkeling, maar ook voor vele anderen en ‘het systeem kan verbeteren’. Als we er allemaal van kunnen leren en ….. niet vergeten.

Wat is er werkelijk gebeurd?
Ik ben zo vrij om een voorbeeld te geven. Op 28 november 2015, ja – inderdaad 8 jaar geleden –  is er een einde gebracht aan het leven van Dascha. DIRECT WERDEN DE CONCLUSIES GETROKKEN, ZONDER ONDERZOEK, EN HET DOSSIER GESLOTEN (klik link). Wat nu met jou gedeeld kan worden is dat na jaren van onderzoek bewezen kan worden dat de conclusies niet blijken te kloppen. Mogen we zeggen: ‘de aanhouder wint?’. Er is een rapportage gevonden van de vastlegging ‘van de aanrijding met een trein’ waaruit blijkt dat de verhalen, de conclusies, helemaal niet blijken waar te zijn. Het zijn, voor de gelegenheid, verzonnen verhalen gebleken. KIJK MAAR HIER (klik link) VOOR EEN CITAAT, DE EERSTE REGELS VAN DAT RAPPORT. De vraag ‘Wat is er werkelijk gebeurd?’ krijgt dan een hele andere betekenis. Acht jaren van in de maling genomen worden zijn aantoonbaar gemaakt.

Zwart Licht
Degenen die het systeem uitmaken vinden dat niet leuk. Men wil de verantwoordelijkheid niet. Dus gaat men negeren, liegen, bedriegen, dossierstukken laten verdwijnen, tijdrekken, ingewikkeld maken, demoniseren, spelletjes spelen, de regels veranderen, om uiteindelijk met een bonus en een certificaat het schip te verlaten en anderen de prijs te laten betalen. “Het waren de omstandigheden van toen, ……. zegt men dan, ík kon er niets aan doen”.

Een voorbeeld, niet meer en niet minder
Dascha blijkt van alles wat een mens kan gebeuren, werkelijk waar, niet meer dan een voorbeeld. Doe je ogen maar dicht en met zekerheid kun je je situaties herinneren waarbij de individuele mens als slechts een dossiertje, een nummertje, werd beschouwd. Vaak lukt dat, dit keer zal het een vergissing blijken. Teveel mensen vormen nu een team om de echte kernwaarde van een organisatie als het Openbaar Ministerie, rechtvaardigheid, niet links te laten liggen. Er is nu een echt dossier, er is echte wilskracht, er is transparantie, er is kennis en kunde, er is een gemeenschappelijk doel. Allemaal mensen die niet laten bepalen wat ze moeten denken, wel mensen die weten hoe ze zelf willen en kunnen denken. Niet alleen voor Dascha, maar voor iedereen in soortgelijke situaties, voor jou. Om te laten zien dat het anders kan. Omdat het anders moet.

Schikken
Het Openbaar Ministerie heeft, in ‘het geval van Dascha’ een voorstel gedaan: “René, het is inderdaad geen zelfdoding. Als we er nu een ongeval van maken, kun je er dan mee leven? Kunnen we dan het dossier sluiten?”.

Ik denk het niet.
………………………………..:
niet alleen voor Dascha, voor iedereen.

Zwijgen is voor daders
Help alsjeblieft, met de ongemakkelijke waarheid dat de beschikbaarheid van middelen enorm kan helpen, om iedereen die het nodig heeft kracht en een stem te geven. Niet alleen Dascha, maar vooral om ‘samen te laten zien dat het kan om ‘het systeem te veranderen’. Het zwijgen te doorbreken, om het leven te blijven delen. (klik link)

We weten meer, van het hoe en waarom. We kennen de eersten die niet meer zwijgen.

Het verzoek is dit bericht te delen, ….. het leven te delen.

Dit bericht is geplaatst in Dascha, Woekerpolissen met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op Telegraafsma #66: ‘Wat is er werkelijk gebeurd?’

 1. Jose volmer schreef:

  Echt heftig. Ze geven het in ieder geval toe. Nu nog de hele waarheid. Staat de dader op?. Gaan de mensen die meer weten eindelijk wat zeggen?. Ik hoop het zo voor jullie als gezin.
  Veel liefs.

  Jose volmer

 2. Ik ben hier in mijn gedachte vaak mee bezig.
  Wat is er toch met je gebeurd lieve Dascha.
  Waarom wordt er nog steeds gezegd.
  Dat kan ik niet begrijpen.
  Laat de waarheid boven komen voor de familie en degene die al vanaf het begin betrokken zijn. Liefs Betty Hendriks v Buren. 😢❤❤❤

 3. Sharona schreef:

  Altijd al geweten dat het geen zelfdoding was. En nu geven ze het toe. Maar het feit dat ze zeggen “als we er nu een ongeval van maken, kun je er dan mee leven?” is echt walgelijk.. tuurlijk kan je er niet mee leven, je wil de waarheid En die gaan jullie krijgen ook. De aanhouder wint

  veel liefs en sterkte voor jou en je gezin

 4. Arnolda schreef:

  Ouders kennen hun bloed eigen kind door en door en weten hoe dascha in het leven stond ,ook in 2015. Hou je daar maar stevig aan vast. Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt haar wel.

 5. Euphemia Sterk-Wijnhof schreef:

  Jullie krijgen Dascha er niet mee terug maar dat betekent niet dat de waarheid verzwegen moet worden. Pak je verantwoordelijkheid.
  Heel veel sterkte lieve mensen ❤️

 6. Annemiek S. schreef:

  Zeker het dossier niet sluiten Rene …jij bent een doorzetter en laat de onderste steen maar bovenkomen zodat de daders worden opgepakt…heel veel sterkte met je gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.