Telegraafsma#18: Keuzes maken

Er doen zich zaken voor die kunnen worden gezien als een gemiste kans. In zich zelf is er sprake van een onvolwaardig optreden, van een betrokken partij, of zelfs van de meerdere betrokken partijen, personen, of organisaties. Er valt dan niets meer over te zeggen dan dat er sprake is van te accepteren feiten. Het is, zoals het is.

Het zijn de gebeurtenissen op zich die de eerste fenomenologische zichtbaarheid geven waarna de hermeneutiek zich vertaalt in de gedachten, het gevoel en uiteindelijk in het gedrag. Deze laatste tijdslijnvorm is dan ook geen keuze, het is een gevolg.

De keuze voor het vervolg ligt uiteindelijk bij degene die er ‘mee verder moet’.

Veel van de huidige vraagstukken waar we mee worden geconfronteerd (vertaald in doelstellingen, normeringen en waarderingen) vertalen zich, schijnbaar, in de betekenis van het geld dat er mee gemoeid is. De vraag die dan resteert is of daarmee de morele DEAL wel rond komt?

Gedrag, de keuze voor een zeker gedrag, is een actie. Welke? Dat is ter overweging. Waarheid, bijvoorbeeld, is onbetaalbaar en kent een niet vanzelfsprekende bereikbaarheid. De parallelle tijdlijn die kan worden gezien is de ‘natuurlijke reeks’ van ‘de why’, ‘de how’, en ‘de what’.

Nu systemen / het systeem zich op een eiland als een vesting transformeert blijft het individu verloren achter op het,  andere tegenoverliggende, eiland. De brug die de kloof kan overbruggen ontbreekt, vooralsnog.

Het natuurrecht, de menselijkheid, verliest het van de formalisering van het recht omdat het machtssysteem zich elke vorm van rechtsuitvoering kan toe-eigenen. Met als desastreus resultaat de alles bepalende gevolgen van de huidige status: ‘juridificering’.

Een kwestie van een keuze.

Dit bericht is geplaatst in De Kloof, KiFiD, Politiek, Systeemdwang met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.