Telegraafsma #46. Geld: Het Leven Delen

Geld
We weten allemaal wat de functie van geld is. Het is bedoeld als ruilmiddel. Zo van: als jij broden voor mij bakt, dat kan jij veel beter, dan veeg ik de bladeren uit je tuin. Geld is een praktisch noodzakelijk hulpmiddel om samen Goed En Leuk DOEN waar te maken. Daarmee maakt geld het leven wel degelijk gelukkiger en makkelijker. Geld is vaak ook echt noodzakelijk. Om medische zorg te kunnen krijgen, bijvoorbeeld. Of wat denk je van de vele verzoeken om bijdragen van media die vrij van invloeden willen blijven om onafhankelijke journalistiek te kunnen bedrijven? Voorbeelden zat.

Verdienmodel
Het toverwoord is het begrip ‘verdienmodel’. Als je aan het werk slaat en bent dan heeft het alleen maatschappelijke waarde, en zelfs aanzien, volgens velen als je er geld mee verdient. Je moet het verdienen, vindt men. Je moet waarde toevoegen. Geld verdienen krijgt een moreel kader als je er ook nog aan toevoegt dat je geloofwaardig moet blijven. Een arts mag steeds aan ‘Hippocrates’ worden herinnerd, een verzekeraar en bank aan de eed die eens is afgelegd, een schoonmaker die ook onder het tapijt de vloer veegt. Geld heeft op vele manieren waarde, én waarden in zich. Werken en daarmee geld verdienen geeft je ook zelfvertrouwen, trots en plezier als je kwaliteit en wederzijdse tevredenheid levert. Je bént je geld.

Onthechten
Sommige taken en werken kennen echter geen verdienmodel. Of dat zou zo moeten behoren te zijn. Zoals het realiseren en onderhouden van nutsvoorzieningen, de infrastructuur, de gezondheidszorg, een rechtsstaat, enzovoort. Winst staat niet altijd voorop. Inmiddels een vanzelfsprekendheid die ook al niet meer vanzelfsprekend lijkt. Steeds vaker is ‘de markt’ de baas. Daarmee een soort van recht van de sterken dat de overhand gaat nemen: systemen met verdienmodellen die zich los maken van de leefwerelden van het individu en de ‘gewone mensen in de straten buurten’. Tjonge, wat lijkt dit clichématig, …… dat ‘onthechten’ wat we voor onze ogen zien gebeuren.

Toekomst
Onthechting zien we, het is maar een mening – sorry -, terug in steeds meer verschijnselen die het uiteenvallen van  de normale menselijke verbanden laat zien. Steeds meer ‘ik eerst en dan de rest’, verborgen en openlijke oorlogen, meningen bepaald door belangen en schier eindeloze manipulaties in het verstrekken van nieuws en informatie. Overigens: alleen zo negatief? Nee, natuurlijk niet. De mensen doen het nog steeds met elkaar echt wel heel goed en blijven vriendelijk en gezellig met elkaar. Het ligt niet aan de mensen als de systemen de boel verzieken. Geld is macht, maar blijf je toekomst gericht denken – zonder alleen maar om te zien – dan is er uiteindelijk toch wel altijd tegenmacht. Zolang je elkaar maar blijft vinden in samenwerking en gelijke doelstellingen. Herstel is er altijd: “Als het toen kon, kan het nu ook”.

Evenwicht
Als het gaat om geld in zijn essentie dan helpt juist het geld om met elkaar het leven te kunnen blijven delen. De contributie aan de vereniging, het abonnement voor de onafhankelijke krant, de belasting om de politie te betalen, het bonnetje bij de kassa om het eten op tafel te zetten. Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Echter, als de machten niet in evenwicht zijn dan kunnen de belangen het evenwicht in de bedoelingen van het geld verstoren.

Kind
Het spijt me, ik geef een persoonlijk voorbeeld. Een overleden kind waarvan de omstandigheden bij het overlijden werkelijk anders zijn  geweest als ‘men’ heeft willen doen geloven. Blijkbaar kent de waarheid geen verdienmodel. Onderzoek werpt steeds meer licht op de zaak van Dascha, en ja: ‘de waarheid klopt aan de deur’. Echter, met de nieuwe naar boven gehaalde feiten ‘moeten zaken worden gedaan’. (Link:) En ja: “daarbij heb ik heb nu hulp nodig”. (Het spijt me). En dat kan alleen als je er in wil en kan geloven en vertrouwen dat de nu aangetoonde leugens kunnen worden vervangen door aangetoonde feiten. En ja: dat kost zoveel geld dat er nu echt hulp nodig is om te kunnen doorpakken. (Sorry nogmaals). Maar hoe dan ook: ook nu gaat het niet alleen voor ‘dit ene kind’ maar zeker ook om aan te tonen hoe overmachtige systemen blijkbaar kunnen functioneren. Dat geldt voor zoveel mensen, ……..

Zwart Licht
Ander voorbeeld: uit m’n werk. Verzekeraars, dus ook de mensen bij hen op de werkvloer die daar met werken met de allerbeste bedoelingen hun geld verdienen, zijn van het grootste belang voor het goed functioneren van de samenleving. Helemaal vanzelfsprekend. Maar blijkbaar gaat het mis als het belang van de aandeelhouder niet meer in evenwicht is met het belang van de verzekerden, is mijn mening. Als er waarheid en evenredigheid verloren gaat in schemerige communicatie, juridische trucs, gebrek aan toezicht, minimale transparantie en in ‘Zwart Licht’. Ook hier gaat het om goed onderzoek naar wat er werkelijk (is) gebeurt. Ook hier gaat het er om dat een enkele verzekerde zich niet tegen de overmachten van het systeem kan verzetten. (Link:) Ook hier gaat het er om samen de stem te verheffen en in actie te komen, en te blijven.

Het Leven Delen
Twee voorbeelden, met inmiddels sterke dossiers. Wel daarbij gezegd: alleen gaat het niet.
Ik vraag je het leven te delen en samen sterker te worden ‘om de systemen de mens weer te laten zien en respecteren’. En ja, het is niet anders, om een ieder die niet meer zelf kan spreken een stem te geven. Niet alleen mijn kind, maar zovelen anderen die niet verloren mogen gaan alsof ze alleen maar een nummertje bij de afdeling boekhouding zijn. Het is een algemeen iets geworden: geld is niets meer en minder dan het hulpmiddel waarmee we elkaar helpen, de taken verdelen en in waarde en waarden het leven blijven delen.

Dit bericht is geplaatst in Rechtsstaat met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.