1708

Macht en tegenmacht
Systemen verdrukken de mens, het is van ‘zij zijn groot’ en ‘ik ben klein’. Het behoeft geen betoog: als alle mensen zich zouden verenigen dat hebben de systemen het nakijken. Maar ja, de zwijgspiralen doen hun werk: de individuele angst overheerst, wat heel begrijpelijk is als je niet ziet dat er zelfs maar een paar mensen met je meedenken en meevoelen.

Moreel?
De systemen zijn, vaak, in handen van de ‘amorelen’. En het zijn juist de amorelen die als eersten een beroep doen op het voorrecht moreel gekwetst te zijn.

Onderste stenen
Tot het moment dat ‘projecten van waarheidsvinding’ die de systemen de baas kunnen zijn niet meer kunnen worden tegengehouden. Wanneer de waarheid toch de onderste stenen doet boven komen. Wanneer het geen verschil meer maakt voor het zichtbaar worden van de feiten omdat er op een gegeven moment geen individueel én collectief voordeel meer is te behalen met het blijven liegen.

Er zijn onderste stenen naar bovengehaald in (heel) verschillende zaken, van het functioneren van gezagdragers, toezichthouders, enzovoort. Op deze pagina zullen op korte termijn deze stenen met jou worden gedeeld. Als tekens van nieuw leven, als tekens van licht.