Telegraafsma #57: Dansen met systemen

In gesprek met Reinout Woittiez
Soms kom je een boek tegen dat, wanneer je het gelezen hebt, het je op de gedachte brengt dat veel meer mensen het zouden moeten lezen. Zoals het boek ‘Als het schuurt tussen leefwereld en systeemwereld’ dat gaat over systemen die het doel voorbij schieten en uiteindelijk het leven van de mensen niet meer dienen. Van ‘politiek disfunctioneren’, tot tekortschietende ‘zorgsystemen’ en het ontstaan van ‘woekerpolissen’, enzovoort.  Reinout Woittiez vertelt er over: YouTube-link.
Een aanrader, ………..

Samenvatting van het boek (bol.com):

Moreel ongemak
Dit boek maakt inzichtelijk waar organisaties en medewerkers mee te maken kunnen krijgen wanneer ze geconfronteerd worden met het feit dat de wereld van (beleids)afspraken, regels en systemen (systeemwereld) onvoldoende aansluit op de wereld van praktijk, uitvoering en het echte leven (leefwereld). Dat ontbreken van een goede aansluiting geeft ongemak bij medewerkers en bij organisaties. De professionele overbrugging brengt vaak morele vraagstukken met zich mee. Hoe hier mee om te gaan? Wat begint met handelen op of over het randje van de regels kan zomaar uitmonden in integriteitsvraagstukken.

Schuren
De begrippen leefwereld en systeemwereld worden tot leven gebracht door aandacht te besteden aan de achterliggende theorie en aan actuele casuïstiek. Als het schuurt tussen leefwereld en systeemwereld biedt handvatten aan gespreksleiders, trainers, coaches en HR-professionals om met medewerkers op onderzoekende wijze het gesprek (waardendialoog) te voeren over wat er aan de hand is wanneer het schuurt tussen leefwereld en systeemwereld.

Voor het vervolg, svp: ………….. abonneren Telegraafsma, …… dank je!

Dit bericht is geplaatst in Reinout Woittiez met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.