Telegraafsma # 65: ‘Woekerpolis-ASR-AEGON: een hypocriete flutregeling’.

Zwart licht
29 november jongstleden werd bekend dat de verzekeraar ASR (en daarmee ook de AEGON) een akkoord hebben bereikt met belangenorganisaties, de Consumentenbond voorop, ‘voor een finale regeling voor klanten met een beleggingsverzekering’. (Bij de klanten bekend als woekerpolissen’). Men stelt dat daarmee de juridische procedures kunnen worden beëindigd en het dossier kan worden afgerond. Is dat echt zo? Of wordt er een spel gespeeld waarmee de rechtsstaat de kansen om van zogenaamde tegemoetkomingen en zogenaamde compensaties échte schikkingen te maken dreigt te verliezen? De stelling is dat het bedoelde akkoord kan worden gezien als een hypocriete flutregeling, ……. als je door het ‘zwarte licht’ heen kunt zien.

Woordenboek: flut
Nnl. flut ‘minderwaardig persoon’ in ijdle flutten [1859; WNT], flut ‘iets prulligs’ [1919; WNT]. Als eerste lid ‘waardeloos’ in flutpapier [1859; WNT], flutblaadje ‘oppervlakkig, waardeloos blaadje’ [1931; WNT Aanv.]. Herkomst onduidelijk. Wrsch. uit westelijke dialecten in de standaardtaal opgenomen: Zeeuws flut ‘blut; leeg’ (de theepot is flut), misschien ook Vlaams flutsen ‘broddelwerk afleveren’ (bij Gezelle, Loquela); Zaanstreek fluter ‘dun, licht iets zonder waarde’. Wrsch. ontwikkeld uit pgm. *flut- en dus identiek aan nnl. vlot 2 bn. ‘snel, makkelijk’. In dat geval af te leiden van vlieten. De betekenisontwikkeling kan zijn ‘vloeibaar’ > ‘gezwind’ > ‘vluchtig, zonder diepgang’. Het achterwege blijven van de ontwikkeling fl- > vl- treedt vooral op bij korte klinker in gesloten lettergreep, zie bijv. flabberen. Als eerste lid in samenstellingen heeft flut- een zekere mate van productiviteit; de beperking lijkt te zijn dat het woord op een menselijke creatie moet slaan, zoals in flutwerkflutverhaal.

Logboek
Wij hebben over de afgelopen ‘woeker-jaren’ een ‘woeker-logboek’ bijgehouden. Een te dik boek en met teveel hoofdstukken en bladzijden om het verhaal in één keer goed te vertellen. Zo zijn er meerdere invalshoeken: niet alleen het civiel recht, maar ook een bestuursrechtelijk en strafrechtelijk kader. Met betrekking tot dat laatste bijvoorbeeld: ‘toen de Hoofd-Officier van Justitie óók over de woekerpolissen werd aangeschreven antwoordde hij “uw brieven gaan ongelezen het dossier in”. Weer ‘zwart licht’. Het niet normale normaal gemaakt, spelletjes.

Spelletjes
Ze spelen een spel, ze spelen het spel dat ze geen spel spelen.
Als je niet mee doet word je verstoten, als je wel mee doet word je gek.

Financieel Verbond
Maar als je kennis en vaardigheden deelt: dan word je én niet verstoten én niet gek. ‘Dan kun je dansen met het systeem’. Als het klaar is met het negeren komen ‘ze’ echt wel een keer met je praten. Als je meedoet en jij je ook aanmeldt dan krijg je nog meer informatie en middelen dan alleen de publicaties van de bladzijden uit het logboek. Als jij ook weet wat de echte feiten zijn, als jij ook weet wat de echte mogelijkheden zijn, dan komt er aan de misleidingen een eind en dan kun je handelen. Dan kun jij, met echte vrienden, in verbinding,
de ander uitleggen wat écht schikken is.
Doe mee met het echte Financieel Verbond (klik link).

Zwart Licht (klik link).

Dit bericht is geplaatst in Woekerpolissen met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.